Káva Arabica
Káva Arabica je nejznámější a nejrozšířenější druh kávovníku, z jehož zrn se vyrábí většina kvalitní kávy na světě. Když někdo řekne "káva arabika", většinou tím myslí kávu s jemnou, komplexní a aromatickou chutí. Je oblíbená u kávových znalců i v kavárnách po celém světě. Oproti druhému nejrozšířenějšímu druhu - káva robusta - je káva Arabica náročnější na pěstování, náchylnější na škůdce a choroby
Kde se Káva Arabica pěstuje?
Káva Arabica se pěstuje ve většině "kávových zemí", nejvýznamnější producenti jsou:
- Brazílie - největší producent Arabiky na světě
- Kolumbie, Etiopie, Guatemala, Kostarika, Keňa, Peru
- v některých zemích (např. Vietnam) převažuje spíše Robusta, ale Arabika se pěstuje také
Základní informace o kávě Arabica:
- Původ: Etiopie (divoce roste dodnes)
- Chuťový profil: jemnější, ovocitější, sladší, může mít tóny ovoce, květin, čokolády nebo karamelu
- Obsah kofeinu: nižší než u robusty (1,2 - 1,7 %)
- Tvar zrna: protáhlé, mírně zakřivené se žlábkem
- Podmínky pro pěstování:
- vyšší nadmořská výška (800–2 200 m n.m.)
- stabilní klima (ideálně 15–24 °C)
Srovnání: Káva Arabica vs. Robusta
Vlastnost | Káva Arabica | Káva Robusta |
Chuť | jemná, komplexní, sladká | hořká, zemité tóny |
Cena | vyšší | nižší |
Obsah kofeinu | nižší | vyšší |
Pěstování | náročnější | odolnější odrůda |
Kvalita | vyšší | nižší |
Podívejte se na výrobky seřazené podle ceny od nejlevnějších v kategorii Nejlevnější Káva Arabica.
Hledáte-li novinky v této kategorii, nejlépe je naleznete pomocí Nejnovější Káva Arabica.
Produkty seřazené podle abecedy pro Vaši dobrou orientaci v sortimentu naleznete v Káva Arabica abecedně.